Hem · Stipendier · Eldsjäl fick idéellt stipendium

Eldsjäl fick idéellt stipendium

Annie Lewerentz har erhållit Lions Club Upsala Disas stipendium 2018 för ideella insatser bland hemlösa i Uppsala. Annie besöker minst två gånger varje vecka Mikaelsgården där Uppsalas hemlösa har en fristad med möjlighet till dusch, mat, vila och social samvaro. Inför varje besök har Annie Lewerentz på egen bekostnad fyllt sin "dramatenväska" med varor som Mikaelsgårdens gäster har önskat, allt från hygienartiklar, underkläder till ägg. Carola Matilainen, föreståndare på Mikaelsgården, berättar att Annie är en eldsjäl och glädjespridare bland de hemlösa.

http://www.lions-club-upsala-disa.se/images/stipendiater/lewerentz2.jpg
Ylva Källgren, Disas Lägerstipendiat 2016 besökte Färöarna

Lionsklubbar i hela världen anordnar varje sommar läger för ungdomar i åldrarna 17-21 år. Det internationella ungdomsutbytet ska ge deltagarna möjlighet att träffas under vänskapliga former, att ta del av värdlandets kultur och att uppleva vardagslivet i värdlandet genom att bo under en av veckorna i en värdfamilj. Lägren kan vara tre till sex veckor.
Lions Club Disa har genom årets Lägerstipendiat Ylva Källgren fått en gedigen och inspirerande berättelse om livet på Färöarna. Färöarna har 50 000 invånare och 70 000 får! Under tre sommarveckor hann Ylva och hennes 25 nya vänner uppleva kargheten i naturen, de överallt betande fåren och människornas vänliga intresse för lägerdeltagarna. Efter den första veckans boende i värdfamiljer, flyttade ungdomarna till en folkhögskola och ett digert program inleddes. Ylva vittnade om vilken stor betydelse det har att umgås över nationsgränser. �?�Man krigar inte mot sina vänner:�?�

http://www.lions-club-upsala-disa.se/images/stipendiater/lagerstipendiaten2016.jpg

Lions Club Upsala Disa delar regelbundet ut ett stipendium eller resestipendium. I år går stipendiet till Juristresursen.Stipendiet och ett diplom ska ges till en ung person med Uppsalaanknytning som har gjort insatser på kulturområdet eller insatser som bidrar till en bättre tillvaro för utsatta personer

Juristresursen fick årets Disastipendium

Juristresursen är en politiskt obunden ideell förening som syftar till att skapa praktiska komplement till den teoretiska juristutbildningen. Föreningens medlemmarna vill minska glappet mellan studier och arbetsliv och göra dem bättre rustade inför sin kommande karriär.

Juristresursen erbjuder gratis juridisk rådgivning. På samma gång som medlemmarna får öva sig i rollen som rådgivare, hjälper de samtidigt allmänheten med juridiska problem.

Föreningens verksamhet startade under 2013 av studenter vid Uppsala universitet. Intresset bland studenter att engagera sig i föreningen har varit stort och nu finns medlemmar vid Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

Stipendiet togs emot av Nils Edlund och Angelica Ström.

Ingrid Persson Lions Club Upsala Disa stipendiat 2013

Ingrid Persson bedriver en framgångsrik ideell verksamhet i byn Kafountine Senegal. Hennes motto är hjälp till självhjälp.
Hon stöder yrkesskolan Satang Jabang för unga kvinnor mellan 15 - 25 år. Skolan har 90 elever. Många av kvinnorna kan varken läsa eller skriva. Kvinnorna grundläggande utbildning och undervisning i IT, företagande, hälsovård, restaurang, batik, sömnad och trädgård. Skolan drivs genom 80% hjälpverksamhet. Den har en budget om cirka 500.000:- svenska kronor till 13 lärare, material m.m. Skolan är till 20% självförsörjande genom försäljning av kläder, marmelad, grönsaker, restaurang, snackbar och internetcafe.
Ingrid driver även en handelsträdgård där marken är inköpt av hennes familj. I trädgården arbetar 11 kvinnor som egna företagare. Kvinnorna odlar alla slags grönsaker och frukter som sedan säljs på byns marknad. Pengarna går till att försörja deras stora familjer.
Ingrids familj har även byggt ett hus där jag har möjlighet att ta ner sponsorer och andra grupper till byn, vilket ger bättre ekonomi till byns affärsverksamhet. Huset sköts av en son till en f.d. Byhövding. Genom denna anställning kan han få hjälp att försörja sin stora familj.

Läs mer på www.ingridinkafountine.com

Bus4Africa årets Lions Club Upsala Disa stipendiat 2012

Bus4Africa är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som samarbetar med Mzuri Kaja Development Society som är en lokal förening som arbetar för utveckling i den egna byn Mzuri Kaja som är belägen på södra Zanzibar, Tanzania. Bus4Africas bakomliggande filosofi om utveckling utgår från tanken om att samarbetspartnernerna själva vet bäst vad de behöver för att kunna utvecklas och öka sin livskvalitet. Genom kommunikation med Mzuri Kaja Development Society beslutas det gemensamt vilka projekt byn själva prioriterar och därmed vilket mål de jobbar mot. Bus4Africa arbetar även aktivt för att engagera andra studenter i sitt projekt, för att kunna använda sig av den enorma kunskaps- och kompetensbas som finns bland Uppsalas studenter.

Uppsala Tjejjour årets Lions Club Upsala Disa stipendiat 2010

alt

Vad är en Tjejjour?

Tjejjouren är en ideell grupp tjejer, som utan att vara psykologer eller experter, vill stötta andra tjejer genom samtal, råd och stöd. Gruppen är mellan 18 och 30 år och har tjejjoursutbildning. De kan följa med till polis, ungdomsmottagning, skola m.m. De har ett brett kontaktnät av professionella inom olika områden och kan hjälpa till med att ta kontakt med dessa. De besöker skolor, festivaler och evenemang där de pratar om relationer, självkänsla, sexualiserat våld, känslor, gränssättning och värderingar.

Läs mer på http://uppsala.tjejjouren.seAmanda Bondesson och Maria Lööf från Uppsala Tjejjour tog emot stipendiet

alt

Isabelle Bervenius årets stipendiat för Lions Club Upsala Disa 2006

2006 års stipendiat var Isabelle Bervenius, endast 15 år. Isabelle Bervenius stora intresse är musik, poesi och konst. Hon har trots sin ringa ålder, hunnit få dikter upplästa på Kulturnatten, fått pris på Tyresö Jazzsångfestival, spelat i band och sålt tavlor.

Sedan hon var liten har Isabelle sjungit, spelat och målat. Idag tar hon sånglektioner, spelar piano, lär sig musikteori, skriver dikter och sångtexter. Förutom att hon fått dikter upplästa på Kulturnatten på Stadsbiblioteket har hon kommit med i en antologi i Ung Poesis festival i Göteborg. Våren 2005 deltog hon i Ung Kultur Möts utställning på Grand i Uppsala, vilket resulterade i att hon kom med till festivalen i Arboga. Hon målar och lägger ut bilder på Internet och har därigenom lyckats sälja några tavlor. Hon gillar klassiska 1800- och 1900-talskonstnärer som Munch, van Gogh och Dali men även experimentella moderna konstnärer. Just nu är inspirationen modereportage från franska modetidningar, vilket resulterar i färgglada bilder med blommor och mönster, lite hippieinspirerat.