Hem · Arkiv · Program · Christina Jutterström höll uppskattat föredrag på LC Disa

Christina Jutterström höll uppskattat föredrag på LC Disa

Christina Jutterström berättade om sin uppväxt och sitt händelserika liv inom medievärlen på marsmötet 2016.

Christina växte upp i Uppsala, där hennes far, Gösta Lewell, var kriminalkommissarie. Christina har en lång och imponerande journalistkarriär bakom sig. Tidigt i karriären var hon verksam som journalist vid Dagens Nyheter, Örebro-Kuriren och Veckorevyn. Hon anställdes 1966 vid Sveriges Radio som reporter på Dagens Eko och började som politisk journalist på Rapport på TV 2 vid starten 1969. I mitten av 70-talet var hon Svenska Dagbladets Afrika-korrespondent med placering i Nairobi i Kenya.

På en rad poster har Christina varit den första kvinnliga chefen: inrikeschef på Rapport, Dagens Eko-chef, nyhetschef vid SR samt chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen. Hon var slutligen verkställande direktör för Sveriges Television 2001-06. På alla dessa platser har hon drivit ett förändringsarbete.

Erbjudandet om att bli tv-chef fick hon när hon var 61 år och egentligen hade tänkt dra sig tillbaka. – Jag hade varit gästprofessor vid journalistutbildningen i Göteborg och sedan påbörjat en doktorsavhandling. Men när jag fick erbjudandet kunde jag inte låta bli.

Efter att ha bott större delen av sitt yrkesverksamma liv i Stockholm och på bondgård i Sörmland är Christina nu åter Uppsalabo. Hon är fortfarande aktiv i olika organisationer.

Sitt arvode för det intressanta föredraget skänker Christina till insamlingsstiftelsen WaterAid där hon är ordförande.