Hem · Arkiv · Program · Ulrika Knutsson

Ulrika Knutsson

Ulrika Knutsson berättade om hur Fogelstadgruppens kvinnor kämpade för kvinnors rösträtt, fred, kulturell bildning och sociala förändringar.

Februari 2009 gästade författaren och journalisten Ulrika Knutsson Lions Club Upsala Disa. Över 40 kvinnor från Lionsklubbar i Uppsala hade samlats på Hotel Uppsala för att lyssna på hur Fogelstadgruppens kvinnor kämpade för kvinnors rösträtt, fred, kulturell bildning och sociala förändringar. Ulrika Knutsson har i boken ”Kvinnor på gränsen till genombrott”, målande beskrivit Fogelstadsgruppen. Den kvinnliga medborgarskolan bildades av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren på Elisabeth Tamms gård Fogelstad i Sörmland. Skolan verkade mellan 1925 och 1954. Gruppen var liberala och radikala feminister och pacifister. De var fem pionjärer som var före sin tid i många avseenden men de var också färgstarka och roliga fruntimmer.

Efter den mycket intressanta föreläsningen fick Ulrika Knutsson ta emot många och varma applåder. Arvodet 1000 kr lämnade Ulrika Knutsson med varm hand till våldsutsatta kvinnor i Kongo.