Disa handbok
Kommittéer och uppdrag
Vad är syftet med en kommitté?Kommittéer skapar möjligheter att träffas i midre grupper för att ta Disa vidare i ett pågående utvecklingsarbete.
Medlemmarna i en kommitté är sammanhållande/samordnare.
Medlemmarna i en kommitté kontaktar/inkallar medhjälpare för att planera och utföra olika aktiviteter.
Alla Disor tillhör minst en kommitté för att på ett aktivt sätt kunna påverka och medverka till att Lions syften och uppgifter fullföljs. Detär fritt att välja en ny kommitté inför ett nytt verksamhetsår.
Kontaktpersoner för LCIF, LFF m.fl. utses och kan samarbeta med kommittéer eller några Disor.
Presidenten föreslår sammansättningen på kommittéerna inför kommande verksamhetsår förutom Medlemskommittén och Nomineringskommittén som väljs vid månadsmöte. Samtliga kommittéer samlas i slutet av augusti för planering av den kommande verksamheten.
Medlemsvård ett uppdrag för alla kommittéer. Miljöaspekten ingår i alla kommittéer.
TT-kommittén TT = Träffas och Trivas verkar för att stärka gemenskapen i klubben och att Disorna har trevligt tillsammans.
Kommittén ansvarar för programmet på månadsmötena, fyra möten på hösten och sex på våren. Höstens första upptaktsmöte i augusti ansvarar presidenten/styrelsen för. Mötena i december och juni är terminsavslutningar, festligare än ordinarie månadsmöten. Vid övriga åtta möten: fyra möten med inbjudna gäster, fyra möten med enbart interna diskussioner men också ”Lionskunskap” och information om Lions arbete nationellt och internationellt. Inbjudna gäster får ett arvode på 2000 kr att lämna till något Lionsprojekt, en lista presenteras.
Träffas-trivas aktiviteter utanför månadsmötena ca två gånger per termin. Kan vara studiebesök, promenad, guidning enligt något tema mm.
Föreslå klubben en Tailtwister.
Aktivitetskommittén ansvarar för Disas insamlingsaktiviteter genom att
Planera och fördela alla aktiviteter
o Aktivitetskalendern används för planering och utvärdering.
o Involvera alla kommittéer och medlemmar i klubbens arbete t.ex. bemanning.
o Initiera nya aktiviteter, alla Disor är välkomna att komma med förslag till aktiviteter för att samla pengar till klubbens insamlingsmål. Insamlingsmål bestäms inför varje aktivitet.
Initiera att alla aktiviteter utvärderas (S, I, D)
Aktiviteterna är indelade i Serviceprojekt (S), Insamlingar (I), Donationer(D).
Göra Lions känt i samhället (Jfr Marknadsföring).
Informationskommittén ansvarar för PR och marknadsföring
o Sociala medier t.ex. Facebook och Instagram
o Informationen på Disas hemsida
o PR och information om Disa i tidningar och media
o Sponsring från företag
Stipendie- och Ungdomskommittén ansvarar för stipendiater, ungdomsläger, ungdomsutbyte, utredning av förfrågningar om bidrag.
stipendiater
Kommittéen ska verka för att Disa aktivt arbetar med Lions olika ungdomsfrågor som t.ex. Lions ungdomsläger, studentklubbar och ungdomsutbyte och Leo.
Kommittén svarar för utredning av förfrågningar om bidrag. Bidragsverksamheten samordnas om möjligt med andra klubbar i zonen. Bidrag kan utgå till ändamål som inte erhåller bidrag från samhället och i normalfallet inte till enskilda personer.
Forskningsstipendium: Stipendium på 15.000 kronor delas ut till en ung kvinnlig odisputerad forskare vid Uppsala Universitet/Akademiska sjukhuset och som aktivt forskar inom något av Lions focus-områden. Stipendiaten får möjlighet att delta i en konferens inom forskningsområdet. Alternativt kan stipendiet användas för egen kompetensutveckling t.ex. att delta i en kurs eller göra en resa för samverkan med forskarkolleger.
Ungdomsstipendium/Resestipendium för Lions läger inom Europa: Lions anordnar Ungdomsläger över hela världen för ungdomar i åldern 17-21 år (vissa fall 18-21 år), som är intresserade av att lära sig mer om andra länder och är villiga att dela med sig av sin egen kultur. Deltagarna måste känna till att de kommer att betraktas som ambassadörer för sin familj, Lions och Sverige. De bör ha goda kunskaper i engelska och i något fall även tyska, franska, spanska eller portugisiska.
Syftet är fokus på allas lika värde, att verka för fred - internationellt samförstånd, att stipendiaten får kontakter i andra länder, som kan fortsätta genom t.ex. Facebook, och att stipendiaten får möjlighet att växa och utvecklas.
Utöver de allmänna kraven vill Disa att ungdomen ska lämna referenser via skola eller föreningsliv och att de besöker Disa och berättar om sina upplevelser från lägret.
Annat Stipendium: Stipendium om max 5.000 kr som kan delas ut inom något aktuellt område, till någon person som uträttat ideella insatser som ligger inom Disas och Lions verksamhetsområde. Stipendiaten, gärna kvinna eller ungdom, och verksamheten ska vara uppsalabaserad och det ska finnas garantier för att stipendiepengarna går till ändamålet.
Framtidskommitténs tema är Bevara – vårda – utveckla
Kommittén ska vara ett stöd för styrelsen och alla Disorna, följa vad som händer på distrikts-, nationell och internationell nivå t.ex. genom att gå igenom alla verksamhetsplaner och anpassa Disas verksamhet till förändringar.
Nomineringskommittén
- obligatorisk enl Normalstadgar för klubbar §14
Kommittén har minst tre medlemmar varav en vice president och två ledamöter som inte ingår i styrelsen och väljs vid månadsmöte senast i september.
Kommittén ska förbereda val inom klubben t.ex. val av styrelse, kan förbereda val till poster inom distrikt och nationellt.
Förslag till styrelse presenteras senast på februari månadsmöte och beslut tas på mars månadsmöte.
Medlemskommittén
- obligatorisk enl Normalstadgar för klubbar §15
Kommittén har tre medlemmar som väljs på 3 år vid månadsmöte. Val av en ledamot varje år, den medlem som gör sitt tredje år ska vara ordförande.
Kommittén:
o Ansvarar för medlemsvård. Alla Disor ska känna ansvar för att hålla kontakt med medlemmar som behöver stöd men medlemskommittén ska känna särskilt ansvar.
o Ska verka för att alla Disor bjuder in gäster, möjliga medlemmar, till våra möten.
o För att hålla kontakt med medlemmarna tar kommittén emot anmälningar till möten.
o Ansvarar för intagning och invigning av nya medlemmar. Intagning av ny medlem kan ske vid valfritt månadsmöte. Dock har detta ofta skett vid höst- eller våravslutning, för att betona det högtidliga och festliga i att ny medlem invigs.
o Ansvarar för uppvaktningen av Disor som fyller år.
Invigning av ny medlem
Förberedelser: Faddern håller kontinuerligt kontakt med gästen och frågar om/när hon vill bli medlem Sekreteraren beställer invigningspaketet
Medlemskommittén:
Gör lite fint i lokalen
Ordnar blomsterkrans eller blomma
Informerar faddern om hennes roll vid invigningen
Köper in cider till alla och tar med glas
Vid invigningen:
Presidenten läser Lions etik
Faddern läser Lions syfte
Presidenten läser Lions uppgift, valspråk och motto
Presidenten frågar: vill du verka i Lions anda?
Presidenten fäster Lions nål på den nya medlemmen
Faddern fäster Disas nål och blomsterkrans på den nya medlemmen
Presidenten påminner om fadderns uppgift
Alla Disor hälsar den nya medlemmen välkommen in i Lions Club Upsala Disa Disa-sagan berättas
Att vara fadder - att ha fadder
Alla Disor uppmanas att bjuda in vänner och arbetskamrater som gäster. Dessa kan senare bli medlemmar i klubben. Att vara fadder i Disa innebär ett särskilt ansvar för den medlem som invigts på fadderns initiativ. Faddern deltar vid invigningen av den nya medlemmen.
Att ha fadder betyder
o trygghet i att få ställa frågor och bli informerad
o att vara efterfrågad och uppmärksammad
o stöd och omsorg vid sjukdom eller andra svårigheter
Riklinjer gällande bidrag
Insamlade medel ska fördelas på lokala, nationella, internationella projekt och aktiviteter.
LC Upsala Disa stöder:
- projekt som har beslutats i Riksmötets verksamhetsplan samt vid distriktsmöten. Hit hör t.ex. Lions fond för katastroghjälp, ungdomsverksamhet, Lions cancerforskningsfond och barndiabetes
- av klubben beslutade andra viktiga projekt
- olika föreningar som har till uppgift att vidareutveckla och hjälpa barn och vuxna med någon form av funktionsnedsättning
- Disa kan ge bidrag till enskild person om ansökan har skrivits av en person som inte är nära anhörig, t.ex. sjukvårdspersonal som i sin vädjan om stöd intygar att det föreligger ett behov eller att behov kan styrkas genom referenser
Ersättning vid deltagande i Riksmöte och Distriktsmöte
Riksmöte
Tre delegater erbjuds att delta i det årliga Riksmötet. Beroende på klubbens ekonomi kan ersättning ges för vissa kostnader. Beslut fattas inför varje Riksmöte.
Distriktsmöte
Tre Disor erbjuds att delta i höstens respektive vårens distriktsmöte.Beroende på klubbens ekonomi kan ersättning ges för vissa kostnader. Beslut fattas inför varje Distriktsmöte.
Extern föredragshållare
Extern föredragshållare får lämna 2.000 kr till valfritt Lionsprojekt, får ett gåvodiplom om gåvan samt en bunt korrespondenskort.
Disas plusgironummer 200659-1
Disas organisationsnummer 817603-1592