Hem · Julgåvan · Julgåvan 2017 gav 47 445 kr till Grands Medlemscafé

Julgåvan 2017 gav 47 445 kr till Grands Medlemscafé

http://www.lions-club-upsala-disa.se/images/aktiviterer/furuvik.png

På bild: Grands Medlemscafé på utflykt till Furuvik och Charlotte Hammarling och Homam Alwan, medlemmar på Grands Medlemscafé som glatt tar emot gåvan.

Grands Medlemscafé - En mötesplats för ungdomar med med behov av särskilt stöd.

Tack vare generösa företag och privatpersoner kunde Lions Club Upsala Disa överlämna en gåva på 47 445 kronor till ungdomarna i Grands medlemscafé, en mötesplats för ungdomar med funktionsnedsättning.
Pengarna användes till en efterlängtad gruppresa med tåg till Furuviks djurpark, där var full fart bland nöjesattraktionerna. Extra ledare gjorde sällskap med gruppen som bestod av 22 unga mellan 13 och 20 år. Ansvarig ledare var Sarah Wennbom, som poängterar hur viktig den resan är - att få en gemensam upplevelse är alldeles extra och ger guldkant på tillvaron. Mottot som ungdomarna myntat: Från Idé Till Succé passar här! Resan är planerad till juni månad.

Grand på Trädgårdsgatan i Uppsala är ett kulturhus för unga och drivs av Fritid Uppsala, Kulturförvaltningen, i Uppsala kommun.

Kulturhuset Grand är öppet för alla och alla konstformer och här kan ungdomar få hjälp att förverkliga sina projekt och idéer - litet som stort - spela, arrangera olika evenemang, gå på konsert eller bara fika och umgås.

Grands strategier för att jobba med lika värde och jämställdhet är att satsa på riktade verksamheter. Detta ska vara verksamheter som är på regelbunden basis och präglas av struktur och trygghet. Medlemscafét och Café Colorful riktar sig mot målgrupper vi annars inte möter i vår öppna verksamhet. Detta gör även att frågor kopplade till lika värde och jämställdhet hålls aktuella och diskuteras med jämna mellanrum. I förlängningen kommer dessa verksamheter hjälpa till att öppna upp hela Grands verksamhet och underlätta integration.

Grands medlemscafé för ungdomar med funktionsnedsättning

Sedan 2004 bedriver Uppsala Kommun Grand riktad fritidsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning i högstadie- och gymnasieålder (13-21 år).

Arbetssätt

? Fokusera på individen, se människan och inte funktionsnedsättningen.
? Uppmärksamma dem direkt när de kommer in på Grand - alla ungdomar blir sedda.
? Hjälpa dem att lyckas istället för att misslyckas, exempelvis genom att föreslå aktiviteter där de har chans att lyckas.
? Känsliga för förändringar. Tänk på att göra så lite onödiga förändringar det går.
? Trygghet och struktur.

Vi vill att alla ungdomar ska ha samma möjlighet att utveckla nya intressen och prova på nya saker. Här kan ungdomar få prova på att stå på scenen, prova på ljud- och ljusteknik, men även att hjälpa till att jobba i vårt café. Andra aktiviter är pyssla, dekorera cupcakes, prova på att fotografera.

Grand har blivit en betydelsefull mötesplats i dessa ungdomars liv eftersom de själva inte har förmågan att ta kontakt med varandra och umgås utöver skoltiden. Att få höra en autistisk person som inte kan prata fråga efter Grand med hjälp av bilder gör att vi känner oss mycket stolta över den trygga verksamhet vi bedriver.

Det är en härlig hemtrevlig, familjär stämning i huset med mycket skratt, gemenskap och värme. Här är alla välkomna. Några fikar och spelar spel medan andra kramas, sjunger och dansar, ritar och umgås. Responsen vi får av besökare, ungdomar såväl som föräldrar och ledsagare är otroligt positiv. En av de saker vi är mest stolta över med Grands Medlemscafé är att man kan komma och vara sig själv. Det finns inga fördomar och alla är välkomna. Till oss kommer personer med alla möjliga funktionsnedsättningar. Vi har lyckats anpassa verksamheten på ett bra sätt så att vi tillgodoser allas behov. En stor del av våra medlemmar är ungdomar med grav funktionsnedsättning, som på grund av sitt stora behov av stöd blivit begränsade i samhället och har därav väldigt få fritidsaktiviter. Vi har ett snitt på 20 medlemmar per gång. Unika besökare under våren 2017 är 37 killar och 13 tjejer. Samtliga är inskrivna medlemmar hos oss.

Medlemmarna har med sig ledsagare, föräldrar eller personal från korttidsboende/boende om de är i behov av det. En del kommer själva. Det känns viktigt att vi på Grand har möjlighet att få finnas till för ungdomarna som fritidsledare och vuxen.

Ansvarig för verksamheten har kontinuerlig kontakt med vårdnadshavare och ledsagare vilket är

jätteviktigt för att kunna möta ungdomarna där de är. Här några röster:
?Som förälder älskar jag Grand. För vår son betyder det mycket att få vara med.?
?Tack för de år ni varit verksamma och gett våra barn och ungdomar en plats att umgås på och sett till att de aktiverats, ni är bäst.?
?Tack för att ni har skickat fina bilder! Tack att ni finns.?
?Grand är superviktigt för vår dotter, så ni gör verkligen en insats!?

Praktikplatser:
Praktikplatserna som vi haft sedan några år tillbaka har blivit en viktig del av vår verksamhet. Att få känna sig betydelsefull och ta ansvar är viktigt och det har varit mycket uppskattat hos både föräldrar, medlemmar och medarbetare på Grand. Arbetsuppgifterna har man fått önska själv när man ansökte om praktiken. Det har erbjudits allt ifrån ljud- och ljusteknik till caféarbete. Syftet med detta är att man successivt ska komma in i vuxenvärlden samt prova på att ta mer ansvar och våga prova nya saker för att öka självkänslan.

Grand är en betydelsefull plats för de ungdomar med funktionshinder som vistats här. Det är en mötesplats där man träffar sina kompisar eller sin partner. När man tar studenten händer mycket nytt i livet och många instanser såsom skola och fritids avslutas samtidigt när ungdomen räknas som vuxen. Man börjar arbeta och träffar många nya människor. För en stor del av människor med funktionsnedsättning kan det bli för många nya moment samtidigt. Med praktikplatsen behåller man då en del av tryggheten och har möjlighet att träffa sina vänner ett tag till. Man får lära sig ta ansvar och planera och passa tider. Som ?lön? för arbetet får man gå kvar på Grand ett extra år.

Mera information finns på Grands hemsida http://grand.uppsala.se/medlemscafe/